28 Ağustos 2013 Çarşamba

PRATİK MUTFAK BİLGİLERİ


AKLINIZDA BULUNSUN

'' GÜN GELİR LAZIM OLUR ''



Y U M U R T A      H A K K I N D A  :


* Yumurtayı yüzebileceği kadar su olan bir kaba koyun. Eğer suyun içinde yatay durumda kalırsa taze.Yarı yatay durumda kalırsa 7 - 10 günlük. Dik duruyorsa bayattır...

* Yumurtaları dolapta ki raflarına sivri ucu aşağı gelecek şekilde yerleştirilmelidir.

* Yumurta, kendi kartonu içinde buzdolabında 4 hafta kadar saklanabilir.


* Yumurta kabuğu içine koku geçirebilir. Bu nedenle kapalı bir kap içinde saklanması koku almasını önler.

* Katı haşlanmış yumurtayı kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suda bekletin. Çünkü su, kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır. 



Y E Ş İ L    S E B Z E L E R  :



* Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol tuzlu suda bekleterek klorofilin sabitleşmesini sağlayın...

* Pörsümüş, tazeliğini kaybetmiş yeşillikleri canlandırmak için, 2 litreye suya 2 yemek kaşığı limon suyu ile buz ekleyin. Sebzeleri bu suya koyarak, 1 saat buzdolabında bekletin...

* Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince ince doğranıp tencereye konmalı. yaprakları ise daha sonra ilave edilmeli. Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır...

* Maydanoz saplarını atmayın ince ince doğrayıp çorbalara katabilirsiniz...



Y E M E K    K O K U L A R I    H A K K I N D A  :

* Mutfakta ki ve evde ki ağır yemek kokulardan kurtulmak için; 1 fincan su ve 1 yemek kaşığı sirke ilave edip ocakta birkaç dakika kaynatın...


* Mutfağınızın güzel kokması için bir parça alüminyum folyo üzerine tarçın serpip, bunu sıcak fırın içine koyun ve fırının kapağını açık bırakın... 

* Karnabahar kokusundan kurtulmak için haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Suyun üzerinde köpük oluşumunu bekleyip aldıktan sonra diğer sebzeleri atmayı deneyin...


* Lahana pişirirken, bir elmanın kabuğunu soyup pişirme suyuna ekleyin. Hem koku çabucak yok olacak, hem de lahananın hazmı daha kolay olacaktır...


* Fırına sinmiş yemek kokusunu temizlemek için; fırın için uygun bir kabın içine yarı yarıya sirke ve su doldurup fırına yerleştirin. Fırını birkaç dakika ısıtıp soğumaya bırakın... 


A K L I N I Z D A     B U L U N M A S I    G E R E K E N L E R  :

* Buzdolabınızı KARBONAT ile temizleyin. Yorulmadan pırıl pırıl tertemiz dolaba sahip olursunuz.




* Yoğurdu çorba yaparken tuzunu kaynadıktan yani piştikten sonra atın. Yoksa yoğurt kesilir.

* Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız, hem  peyniri daha rahat keser hemde bıçağı daha kolay temizlersiniz...


* Kızartma yaparken yağın patlayıp sıçramaması için, içine bir tutam tuz katmanız yeterli olacaktır. Kızartacağınız yiyeceklerin sulu olmamasına dikkat edin...

* Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu boşa dökmeyin. Soğuduktan sonra varsa çiçeklerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve faydalı olacaktır...


* Şekerlenmiş reçelinizi sakın atmayın. Benmari usulü ile ısıtarak eski haline döndürebilirsiniz.


* Böreklerin daha lezzetli olması ve kıvamında pişmesi için fırına koymadan önce birkaç saat (mümkünse bir gece önceden) buzdolabında bekletiniz...

* Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı undan ötürü kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenir...


* Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız; limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın...

* Teflon tavalarda ki lekeleri çıkarmak için , bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Tavanın içinde bu suyu 10 dakika kaynatın...

* Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi ısıttığınız sirkeye batırarak tencereyi iyice ovun. Sonra iyice durulayın...


* Buzdolabınızda ki kokuları gidermenin en iyi yolu, bir kaba biraz süt veya sirke koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir...

- Dertdeva Teyze -

1 yorum: