24 Şubat 2014 Pazartesi

PATATESİ HİÇ BÖYLE GÖRMEDİNİZ

ŞİRİN PATATES TOPLARI
     Klasik bildiğimiz patates salatası tadında ancak sunumu ve görüntüsü nedeniyle şıklık yaratılan bu salatayı çok seveceksiniz. Tamamen benim hayal gücüme dayalı bu patates toplarının tarif olarak bir çok versiyonu bulunmaktadır. Bunlardan biri de SAKSI SALATA dır.

PATATES TOPLARI İÇİN; MALZEMELER
* 4-5 adet patates
* 2 adet orta boy havuç
* Bir demet dereotu
* 3 Adet taze soğan
* Limon ( damak tadınızın ayarına göre)
* Bir çorba kaşığı zeytinyağı
* Tuz

YAPILIŞI

     Patatesleri soyup, kuşbaşı doğrayıp haşlayınız. Haşlandıktan sonra süzüp soğumaya bırakınız.
     Diğer tarafta iki adet havucu rendeleyip, çok az zeytinyağında karıştırarak kavurunuz.
     Dereotunu yıkayıp kuruladıktan sonra ince ince kıyınız.
     Üç, dört adet taze soğanlarını da çok ince ince kıyınız.
     Soğumuş patatesleri derince bir kaba alıp içine ince kıyılmış taze soğanları, bir çorba kaşığı zeytinyağını, yarım limon suyunu, tuzunu ekleyip püre halini alıncaya dek karıştırıp yoğurunuz. Patatesler pütürlü kalabilir. Macun haline gelmesine gerek yoktur.
     Avuç içi kadar bir parça alıp, yuvarlayıp poğaça misali ortasını çanak gibi açıp, içine kavrulmuş havuçtan koyunuz. Sonra ağzını kapatıp yuvarlayınız.
     Daha önce ince ince kıydığınız dereotunun bulunduğu kapta bu patates toplarının her bir tarafını kıyılmış dereotuyla kaplayıp servis tabağına yerleştiriniz. İşte bu kadar....
Dertdeva Teyze


SAKSI SALATA 

     Aynı işlemler yapılacak. Fakat avuç içi kadar alınmış patatesi yuvarlayıp kıyılmış dereotuna buladıktan sonra içini çanak gibi açınız. Kavrulmuş havuç rendesini mayonez, sarımsak ve yoğurtla harmanlayınız. Çanak şeklini vermiş olduğunuz patateslerin oyuk bölümlerine yoğurtlu havuçtan doldurunuz. Patateslerin ağzını kapamadan servis tabağına diziniz. Üzerine maydanoz yaprakları veya pul biber serpiştirerek de süsleyebilirsiniz.

- DAMAĞINIZ ŞEN, GÖZÜNÜZ MEST, 
 AFİYETLERİNİZ BOL OLSUN -
- Dertdeva Teyze -






3 yorum:

  1. Elinize sağlık. Ben de seviyorum. Yalnız, benim sabrım yok; tek tek uğraşmaya.:) Sevgilerimle. Olsa da yesem. Canım istedi.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. İnanın ki yapımı anlatımından daha kolay. Sizin gibi hikayeleştirerek yazmıyorum ancak kim bilir, belki misafirlerinize yapmak kısmet olur. :)

    YanıtlaSil
  3. Kim bilir.:) O kadar sabredemem ben; hemen püreyi tepsiye dökerim. Kat kat döşerim -müteahhit gibi- pasta gibi keserim.:)

    YanıtlaSil